Be-vet

Novedades

Toda la información y últimas novedades de la División Veterinaria de Bioibérica

21 de Noviembre 2014

Es presenta a Manresa el primer test d’ADN per saber com evolucionarà l’artrosi de genoll

La competició esportiva d’alt nivell, les lesions i el sobre ús de les articulacions són els principals factors de risc dels esportistes per acabar patint una artrosi

Amb la informació que proporciona aquest nou test genètic, el metge de l’esport pot recomanar un tractament personalitzat al pacient i actuar sobre la malaltia

L’objectiu és minimitzar l’impacte dels problemes articulars en la carrera professional de l’esportista

La relació entre esport i lesions a les articulacions és un tema que cada vegada preocupa més als especialistes. Segons les dades d’un estudi publicat a la revista Arthritis & Rheumatism, el 29% dels futbolistes, el 31% dels aixecadors de pes i el 14% dels corredors corren el risc d’acabar patint artrosi a causa de l’alta competició, les lesions i el sobre ús de les articulacions.

Aquesta tarda a les 18h, dins de les Jornades de Medicina de l’Esport del Bages, es presenta l’Arthrotest, el primer test genètic que permet saber si l’artrosi evolucionarà d’una forma ràpida. L’anàlisi només s’ha de fer un cop a la vida i consisteix en agafar una mostra de saliva de la boca d’un pacient prèviament diagnosticat d’artrosi de genoll. Al laboratori s’extreu i analitza l’ADN per detectar si existeix alguna predisposició genètica a patir una artrosi de genoll d’evolució ràpida. Finalment, el metge rep un informe de resultats que classifica al pacient en un grup de risc genètic.

“Per a un esportista amb problemes a les articulacions, conèixer aquesta informació és bàsic per poder adaptar la tipologia i la intensitat dels seus entrenaments, la seva alimentació, per valorar si cal intervenir quirúrgicament o si cal començar a prendre una medicació condroprotectora”, afirma el Dr. Jordi Ardèvol, traumatòleg i ex director dels Serveis Mèdics del F.C. Barcelona.

Es tracta d’un producte únic al mercat, desenvolupat per la companyia biotecnològica catalana Bioibèrica, que permet al metge identificar a aquells pacients amb pitjor pronòstic i que, per tant, tenen un risc elevat d’acabar necessitant una pròtesi en un curt període de temps. “Conèixer aquesta informació és útil per poder recomanar un tractament personalitzat per a cada pacient i actuar sobre la malaltia per intentar controlar la seva evolució d’una forma més eficient”, explica el Dr. Josep Vergés, farmacòleg clínic i director Mèdic i Científic de Bioibérica.

El test té una precisió del 82%, un nivell que, segons els estàndards estadístics internacionals, està considerat excel·lent. Per a desenvolupar-lo s’ha realitzat un estudi clínic multi cèntric de 4 anys de durada, en el que han participat 281 pacients amb artrosi primària de genoll, 31 centres sanitaris espanyols (14 dels quals catalans) i professionals de diferents especialitats.

La presentació tindrà lloc aquesta tarda:

 Jornades de medicina de l’Esport del Bages:

  • 18:00 a 18:30h a l’Ateneu Les Basses, c/ Cintaries 30-32, Manresa
  • Ponència: Test genètic i artrosi. Indicacions i pautes d’actuació.
    • Dr. Josep Vergés, farmacòleg clínic i director Mèdic i Científic de Bioibèrica
    • Dr. Jordi Ardèvol, traumatòleg i ex director dels Serveis Mèdics del F.C. Barcelona.